Нарушен ритъм в тези тактове на учене и ваканция, учебен материал, който

...
Нарушен ритъм в тези тактове на учене и ваканция, учебен материал, който
Коментари Харесай

Николай Денков: Българските деца учат с 25% по-малко от връстниците си

Нарушен темп в тези тактове на учене и почивка, учебен материал, който не е съгласуван с възрастта и 25% по-малко образователно време за учениците по отношение на връстниците им в чужбина - тези проблеми очерта министър Николай Денков в изявление за bTV. 

„ Нашите деца учат с месеци по-малко от връстниците си в чужбина. Това е доста неравномерен старт “, сподели Николай Денков. Министърът към този момент стартира концепцията си за по-дълга образователна година, като предлагането е тя да стартира на 1 или на 7 септември. За момента обаче е налице огромна опозиция от учителите, която, в множеството случаи, е с несериозни причини. 

" Учебната година 2022/2023 година ще стартира на 15 септември, въпросът е по кое време ще приключи и по какъв начин ще стартира идната ", сподели министър Дянков. 

Страната ни е последна по дълготрайност на образователните часове, изключително в интервала от първи до шести клас, демонстрира разбор на министерството. Разликата в продължителността е 25%. „ Това би трябвало да се компенсира, по тази причина наред с измененията в образователните стратегии, би трябвало да помислим и по какъв начин да удължим образователната година “, сподели Денков.

Предстоят договаряния с учителите по какъв начин да бъдат обезщетени, в случай че началото на образователната година бъде изтеглено в първите дни на септември. Именно в спомагателното натоварване са рецензиите на учителското съсловие. 

Дянков разяснява и образователния материал в междинните класове, към който има доста забележки. До 30 юни е срокът за крайните отчети след предоставената оценка на образователното наличие и след тази дата ще се мисли за промени в образователния материал, сподели министърът.

Най-много критики има към наличието на уроците по математика и естествени науки. Като главен проблем се обрисува това, че учениците не разбирали за какво учат несъмнено нещо.

" Искаме базовите учебници да следват прецизно стратегиите ", сподели още министърът, разяснявайки разликата в равнищата сред учениците. 

„ Това друго равнище, което имат учениците, то би трябвало да бъде покрито с образователните пособия. Става едно комплициране, в случай че преподавател избере по-сложен учебник – нито го покрива качествено, нито децата го схващат “, обясни Денков.

Преди съвсем две години учители по география и академични преподаватели, в което се споделяше, че обучението по география в 5 клас е на практика невероятно поради прекалено огромен брой понятия. 

Те призоваваха образователното министерство да позволи казуса, който, по думите им, утежнява освен резултатите, само че и отношението на децата към образователната стратегия. 

Учителите и преподаватели обърнаха внимание, че петокласниците учат " География и стопанска система " приблизително 1,5 часа седмично. В рамките на тези уроци те са длъжни да покрият сериозен конспект от нови познания, за част от които не разполагат с нужната предварителна подготовка по математика, физика, химия и биология. 

На въпрос за заплатите на учителите, министър удостовери към този момент обявеното обещание за 125% растеж по отношение на междинната работна заплата - и защото следва тя да се увеличи, ще се увеличи и заплащането на преподавателите, изясни Денков. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР